Spyskaart

Kyk, Franse croissants is nie sleg nie. Stroopwafels uit België val mooi op die tong. Hummus uit die Midde-Ooste is romerig op brood. Duitse bier maak jou versadig. Indiese kerrie is goed vir die sisteem. Japanese sushi, met moeite berei, is ’n lekkerte vir die oog en die smaakkliere. Maar daar is niks op aarde wat so lekker in die kies kom kielie, soos boerekos nie. En boerekos is ’n omvattende term.

In Windhoek proe on aan springbok, sebra, gemsbok, krokkodil, koedoe en eland. In Rundu peusel ons aan vlakvark, lam, eend, hoenders en nog skaap. In Grootfontein laat loop die boere met braaibroodjies, kerrie, wors en wilde sampioene. En so eet ons onsself dik deur Namibië. Ons magies word vol, ons harte warm en ons bekers loop spreekwoordelik oor.

Terug in die Republiek, vind bobotie en geelrys (met rosyne in) sy weg tot op ons tafel. Ek peusel aan ‘n bunny chow aan die Natalse Suidkus en skrik nie vir Suid-Afrikaans samoesas nie. Maar dit was gisteraand se ete wat in eenvoud my laat onthou hoe die Afrikanerbloed maar in ons are vloei. Hoender, boerewors, sosaties, skaaptjoppies en ‘n sappige stukkie fillet… gaargemaak oor die kole, met die samesyn van vriende, wyn en baie lag.

 

Ek weet daar is ‘n hele trop mense wat reken voedsel is net ons liggame se brandstof. Ons moet gesond en nie in oorvloed eet nie. Maar ek is nie deel van daardie skare nie. Ek eet nie net om my magie vol te maak nie. Elke happie is soos ‘n reis. Slakke en knoffel skud nostalgies aan my geheue. Aartappel in sy baadjie, versmoor met sampioene en kaas laat my dink aan ons Duitsland-eisbein-ondervinding. Eiervrug, artisjokke, aspersies, sardiens… elke vreemde vurkvol vertel ‘n verhaal. Staaltjies is opgesluit in my smaakkliere. My heupe verduidelik dat ek nie skrik vir lekker eet nie. My broekgrootte waarsku dat ek soms moet briek aandraai by die etenstafel. Maar ai, my passie vir proe ken nie perke nie.

 

My mond water as ek ontbyt voorberei, reeds aan middagete dink en die vleis vir aandete uithaal. Ons Afrikaners is nie bang vir kos nie. Ons spyskaart is ‘n versameling van resepte  uit vreemde kontinente, bloedlyne wat jou laat hoendervleis kry en geheime wat soos goud bewaar word. Ons lyk so lekker, ons kuier so lekker, ons is so lekker, want ons eet so lekker. En dankie tog daarvoor.

Advertisements

2 thoughts on “Spyskaart

Lewer kommentaar

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s